Berichten

Draagzak

Header draagzak

Verschillende draagzakken

Er zijn heel veel verschillende merken met mooie draagzakken en ook verschillende soorten. Zo heb je de Meh Dai die een vast rugpand heeft en je verder kan knopen. Een Halfbuckle draagzak, die je vastklikt met een gesp bij de tailleband en verder knoopt en een Fullbuckle draagzak die je volledig vast kan klikken met gespen. Dit zijn de meest voorkomende draagzakken.

Ergonomisch versus niet ergonomisch

Verschillende winkels verkopen nog steeds niet ergonomische dragers. Ergonomisch is niet een beschermd woord en mag dus overal op staan, ook al is dit niet zo. Je wilt natuurlijk het beste voor jouw kindje en daarom leg ik hier kort uit waar je op kan letten. Bij een ergonomische drager is het rugpand soepel, is er een goede knie tot knie ondersteuning voor je kleine en is de verdeling van het gewicht ook fijn voor jou. Zo zit je kleintje goed en veilig, dit is erg belangrijk voor een kindje in de groei en voor de heupjes. Dit is ook het fijnste voor jou, omdat het gewicht goed verdeeld wordt heb je minder kans op rugklachten. Een niet ergonomische drager heeft vaak een verhard rugpand, geen ondersteuning bij de beentjes (een bungelzak) en geen goede verdeling waardoor je sneller rugpijn krijgt. Niet fijn voor je kleintje en niet fijn voor jou.

Een ergonomische drager kopen

Helemaal overtuigd, maar waar koop je dan zo’n ergonomische draagzak? Er zijn verschillende webshops (vaak van consulenten) die draagzakken en draagdoeken verkopen. Hier staan vaak ook de kindermaten bij die in de draagzak passen. Zo kan je gelijk zien of je kindje al veilig in de draagzak past. Maar het beste is om een consult te boeken en verschillende dragers te proberen. Dit omdat dragers, net als spijkerbroeken, allemaal een andere pasvorm hebben. Ik heb meerdere draagzakken, bij een aanvraag voor een draagzak consult vraag ik de maat van jouw kindje. Dan neem ik de draagzakken die passen al afgesteld mee.

Ergonomisch dragen

Heb je een mooie draagzak gekocht, maar krijg je hem niet helemaal afgesteld? Dan kan ik je tijdens een consult helpen om goed te leren dragen met de draagzak. Soms is het al met een paar aanpassingen een stuk comfortabeler voor jou en voor je kleintje. Het is belangrijk dat je de heupband zo hoog mogelijk draagt (als je kindje nog klein is). en dat de billen mooi in het rugpand zitten. Hierdoor krijgt je een mooie kikkerhouding. Ook mag de draagzak niet hoger dan de oorlelletjes van je kindje komen. Anders is er kans op rebreathing. Zit de drager wel zo hoog en krijg je het niet lager? Dan kan het zijn dat de draagzak nog iets te groot is voor jou kleintje.

Verschillende draagzakken en draagdoeken
Nog even dit

Voorwaarts dragen in een draagzak kan (bijna) niet ergonomisch en is voor je kindje vaak erg vermoeiend, doordat hij/zij zich niet kan afwenden van prikkels. Wil je jouw kindje graag op je rug doen, dat mag, maar wel pas als ze zelfstandig tot zit kunnen komen. Dit is vaak rond de 9 maanden. Er zijn uitzonderingen op deze regels, maar die kan je het beste met een draagconsulent bespreken. Het fijne aan rugdragen versus voorwaarts dragen is dat je kindje vanaf de rug mee kan kijken over je schouder, maar zich wel af kan wenden van prikkels als het te veel wordt.

heb je vragen?

Wil je meer weten over draagzakken, op welke webshops je ergonomische dragers kan kopen of een consult boeken om te passen/te helpen met afstellen van de draagzak?

× Stel je vraag